Fizikustábori élményeim (Horváth Dorina beszámolója) ::

Az első fizikustábort még 2001-ben szervezte Kispál István Tanár Úr néhány lelkes diákjával. Azóta már hagyománnyá vált a minden év szeptember elején tartandó tábor, melynek résztvevői iskolánk fizika fakultációs tanulói. A mi csoportunk is hatalmas lelkesedéssel vágott neki még nyár elején a szervezési munkálatok apró-cseprő részleteinek. Tanár Úr is örömmel fogadta a buzgalmunkat, így vállalta a szervezési munkálatok egy részét és beleegyezett a néhány együtt töltendő munkanapba, hiszen ez a tábor nem csak a felhőtlen szórakozásról szólt.

sajat_kiserlet.jpgA nyárra házi feladatot is kaptunk: 3 fős csoportokat alakítottunk ki magunkból, és egy általunk szabadon választott kísérletet kellet bemutatnunk az első nap délelőttjén egy előadás keretében. A feladatot végül mindenki
az iskola kezdetére halasztotta, de természetesen így is színvonalas produkciókat láthattunk.smile.png

A Balaton-parti kis apartmant egy "titkos" jótevőnknek köszönhettük, és egy kedves bácsi és néni főzte nekünk a finomabbnál finomabb ebédeket és vacsorákat, amiket még a legnagyobb étkűek sem voltak képesek teljesen elfogyasztani. Emellett rengeteg segítséget kaptunk a szülőktől is, akik a fáradságot nem sajnálva álltak a tudomány oldalára és szállították csoportunkat és a kísérletekhez szükséges eszközeinket Lellére autóikkal. Néhány elszántabb felnőtt arra is vállalkozott, hogy eltölti velünk ezt a 3 napot, és besegít a munkálatokba.
Szeptember 12-én szombat reggel 7 órakor indultunk útnak Boglárlelle kis üdülőövezete felé. Fél 10 körül érkeztünk meg, majd rövid kis körbenézés és kipakolás után máris elkezdődtek az előzetes feladatok csoportonkénti bemutatása. Öt csapat mutatta be a kísérletét és eközben felváltva zsűrizték és kritizálták egymást a többi csoportok.

sajat_kiserlet2.jpg
A napirendünk nagyon sűrűre sikerült, viszont néhány feladat átcsoportosításával - amelyeket még a tábor előtti fizika óráinkon elvégeztünk - sikerült egy kis szabadidőhöz is jutnunk. Mindkét délutánon volt 2-3 órás pihenőnk, amit a késő nyári melegben Balaton parti napozással és fürdőzéssel tölthettünk. A feladatsorokban a számolásos feladatok mellett különféle játékos kísérleteket is elvégezhettünk, és ezáltal még közelebb kerülhettünk a kísérletező fizika tudományához, és így lehetőségünk nyílt saját szemünkkel is megtapasztalnunk a már jól megtanult dolgokat.

 feladatmo.jpg szalonna.jpg

Az esték is közösen és jó hangulatban teltek. Első este közös szalonna-sütést tartottunk a tábortűz mellett. A második este egy kis eső próbálta kedvünket szegni, de nem járt sikerrel. A négy fal közé beszorított társaságunk késő estig folytatta a játékot és a társalgást.
A harmadik nap délelőttje még mindig a fizikáról szólt, a délután viszont már a pihenésről és a búcsúról a táborhelytől, a Balaton parttól és egymástól. A csoportok közötti versengés végig nagyon szoros volt, mindenki jól teljesített és a maximumot hozta ki önmagából. Végül az összpontszámok alapján az 1. csoport lett a legjobb csapat, de a fizikával töltött pár nap nyertesei mindannyian leszünk, hiszen rengeteg élménnyel és tudással gazdagodtunk a pár nap folyamán, melyeket az érettségin is fogunk tudni kamatoztatni. smile.png


Résztvevők:

csoport.jpg

1. csoport: Boldizsár Roland, Hanák Dávid, Ősi Bence
2. csoport: Rédl Attila, Rédl Máté, Varga Vivien
3. csoport: Horváth Dorina, Kárász Anna, Pomázi Zsófia
4. csoport: Bálint Ildikó, Sahin-Tóth Judit, Szellák Zsanett
5. csoport: Berekméri Eszter, Fritz Ágota, Hepp Roland
Kispál István Tanár Úr és a lelkes szülők

Oldal létrehozási idő: 0.0240 másodperc, 0.0025 lekérdezési idő.